Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή των εθελοντών στην 1η Οικογιορτή του Γαλλικού ποταμού στο Δέλτα του ποταμού. Κατά την παρουσία μας στο χώρο της οικογιορτής έγινε ενημέρωση από υπαλλήλους του φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Αξιού, που είχε και την ευθύνη της οργάνωσης, σχετικά με την ιστορία της περιοχής.
Πληροφορηθήκαμε ότι στον υγρότοπο βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Δυστυχώς, είδαμε «ιδίοις όμασι» την επιβάρυνση του δέλτα από τα απορρίμματα, τις χωματερές, τα απόβλητα των βιομηχανιών και των μικρών βιοτεχνιών και την παράνομη δόμηση της περιοχής.
Ιστορικά η περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς λίγο βορειότερα στον σημερινό οικισμό Γέφυρα(παλαιότερα Τοψίν), ο Ταξίν Πασάς κάτω από την πίεση των Ελληνικών δυνάμεων και κυρίως της προοπτικής να πέσει η Θεσσαλονίκη στα χέρια των Βουλγάρων , των οποίων ο στρατός τις κρίσιμές εκείνες ώρες απείχε μόλις τρεις ώρες από την πόλη , αποδέχεται τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 19:00 της 26ης Οκτωβρίου του 1912 υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα το μουσείο Βαλκανικών αγώνων το οποίο προγραμματίζουμε να το επισπευτούμε στο μέλλον καθώς την Κυριακή ήταν κλειστό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου